Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Bütçenize Zarar Veren 9 Gereksiz Harcama

14.11.2016
477

Ülke, Şirket, İnsan

Herkesin bir bütçesi vardır. Şirketlerin, ülkelerin olduğu gibi insanların da bireysel olarak bütçeleri vardır. Şirketler bütçelerine göre yatırım ve üretim kararları alırlarken ülkeler de bütçelerine göre ekonomilerine yön verirler. İnsanlar da elde ettikleri gelirler üzerinden harcamalarını ve geleceklerini planlarlar. Gelir ve gider hesabını yapamadığımız zaman da şirketler batar, ülkeler ekonomik krizler yaşarlar, insanlar da borçlanır ve sorunlu bir hayat yaşarlar.

Ayağınızı Yorganınıza Göre Uzatın

Gelirine göre yaşam standartları kuran insanlar daha huzurlu ve mutlu yaşarlar. Atalarımızın dediği gibi “ayağını yorganına göre uzat” ifadesine göre hareket etmeyenler ise zorlu ve borç içinde bir hayat geçirirler. Gereksiz harcama ile ipin ucu bir yerde kaçınca toparlamak zor oluyor. Sonra harcama hataları üst üste geliyor. Çevresinde oluşan tüketim toplumuna ve tüketim kültürüne göre hareket etmek isteyen insanlar, kendi bütçelerine göre hareket etmesi gerekliliğini unutuyorlar. Böylece ortaya kulağa çok çalınan ifadesi ile bütçe açığı kavramı çıkıyor. Kredilere başvuruluyor, kredi kartı başvuruları artıyor. Ancak belli bir süre sonra işler olumsuz gidiyor ve kredi risk puanı düşen insanların karşısına kredi kartı başvurusu sonucu olumsuz olarak çıkıyor. Peki, bizleri bu olumsuz duruma iten gereksiz harcamalar listesinde neler var?

kozmetik

Zorunlu Olmayan İhtiyaçlar

  1. Kişisel Bakım Ürünleri

Son dönemde birçok yerde, peşi sıra dizili şekilde kozmetik mağazası ve güzellik merkezi görmüşsünüzdür. Çok da zorunlu olmayan ihtiyaçlar arasında olan kişisel bakım ürünleri, tüketim kültürü gereği sanki mecburiymiş gibi insanları çekmektedir. Özellikle kadınların bu ürünlere düşkünlüğü bir alışkanlık boyutunda olmaktadır. Özellikle marka tercihlerinin de ağırlıkta olması, pahalı ve lüks bir tüketim sebebi oluşturmaktadır. Evlerde biriken ürünler bitmeden yeni çıkan kişisel bakım ürünleri alınarak gereksiz harcama yapılmaktadır.

  1. Ücretli Uygulamalar

Harcama hataları içerisinde yer alan teknolojik bağımlılıkla birlikte gelen ücretli uygulama alışkanlığı da kişilerin gözüne gelmeden yaptıkları önemli hatalardan biridir. Ücretli mobil ve pc uygulamaları olan oyunlar, programlar ve farklı türdeki sanal konseptler insanlara sanki zararlı bir alışkanlık gibi aşılanmış durumda. Bunların insana verdiği faydaya göre karşılaştırdığımızda son derece hatalı harcama kanalı olduğu anlaşılmaktadır ki küçük çocukların bile bu uygulamaları ailelerine baskı yaparak sahip olma istekleri de durumun kötülüğünü anlatmaktadır.

  1. Pahalı Konaklama

Özel günlerde ve tatillerimizde ailemizle, sevdiğimiz insanla ve eşimizle birlikte olmak isteriz. Bunun için tercih ettiğimiz konaklamalarda da lüks otelleri tercih ederiz. Bu bize pahalıya patlayabilir. Daha uygun otelleri seçmektense iyi bir tatilin lüks ve pahalı otellerden geçtiğini düşünerek hareket etmek de hatalı harcamalardan biridir. Birkaç gün ya da hafta konaklanacak yerlerin çok pahalı ve lüks olmasına gerek yoktur. Daha ekonomik tercihler sizi bütçe açısından yıpratmayacaktır. Kaldı ki otel ödemelerinin çoğunluğu kredi kartları ile yapılmaktadır. İlerde kredi kartı başvurusu sonucu olumsuz olduğunda tatil yapamayacak mısınız, sorusunu da kendimize sormakta fayda olacaktır.

Yeni Model Tiryakiliği

  1. Teknoloji Ürünleri

Elimizde var olan teknolojik ürünleri, kullanımında sorun olmamasına rağmen, yeni modelleri çıktığında değiştirmek ve yenilemek alışkanlığı da gereksiz harcama kategorilerinden biridir. Özellikle akıllı telefonlar için söyleyebileceğimiz bu harcama hataları küçük yaştakilerden olgun insanlara kadar yinelenen bir hata zinciridir.

  1. Ev Eşyaları:

Evlerimizdeki eşyalar bizlerin yaşaması için yeterliyken özellikle aksesuarlarla evdeki eşyalarımızı çoğaltmak, eskiyen veya yıpranan mobilyaların ömrünü uzatacak aksiyonlar almak yerine hemen yenileme isteği, mutfak eşyalarının hep yetersizmiş gibi görülmesi de harcamaların gereksiz olduğu kulvarlardandır.

Fazla Mal

  1. Taşıtlar ve Vergileri

Hemen hemen her evde bir taşıt bulunmaktadır. Hatta bazı evlerde hem anne babanın hem de çocukların da araçlarının olduğu görülmekte. Lüks tüketim ürünlerine giren bu araçların, hem yakıt masrafları hem de son derece yüksek vergileri, bakımları ile fazlasıyla hatalı harcamalar içerisinde olduğu kesindir.

  1. Sinema ve Konserler

Sinema ve konserler geçmişe nazaran daha pahalı, lükse kaçan sosyal aktiviteler halini aldı. Sinema salonuna veya konser alanına gitmek için harcanan paradan, sinema veya konseri izlerken yiyecek ve içecek ihtiyaçları için kullanılan paradan yola çıkacak olursak oldukça lüks bir sosyal aktivite olduğu kesindir. Özellikle konserlerin ve futbol maçı gibi aktivitelerin bilet fiyatları asgari ücretin nerdeyse 4 de 1’i kadardır. Hal böyle olunca bu tarz aktivitelere sıklıkla gitmekte bütçenizi sarsacaktır.

  1. Gereksiz Market Harcamaları

Market alışverişlerinde genellikle kredi kartı kullanılır. Bu nedenle limite göre bolca alışveriş yapılır. Ancak evdeki ihtiyaçlar veya yiyecek konusundaki savurganlığı önleyici şekilde davranılmaz. Özellikle de abur cuburlar konusundaki harcama eğilimi bütçelere fazlasıyla zarar vermektedir. Kredi kartı başvurusu sonucu olumsuz olduğunda ve kredi kartı limiti bittiğinde, market alışverişleri de bitecek midir sizce?

  1. Spor Salonu Üyelikleri

Spor salonları da lüks harcamalar olma yolunda ilerliyor. Özellikle lüks spor salonları oldukça yüksek üyelik bedelleri istemektedir. Daha uygun spor salonları ise lükse meyilli tüketim toplumunca tercih edilmemektedir. Oysa aynı aletlerin tedariki sayesinde belki de evlerde yapılacak spor odaları daha ekonomik olacaktır.

Bir önceki yazımız olan Sahte Para Nasıl Anlaşılır? 2020 başlıklı makalemizde sahte para anlama, sahte para basma ve sahte para makinası hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.