Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Konut Kredisinin (Mortgage) Avantajları Nelerdir?

09.12.2016
454

Konut kredisi, ev almanın en kolay ve hızlı yollarından birisidir. Neredeyse tüm insanlar kendilerine ait bir evin hayalini kurarlar. Bu uğurda uzun yıllar para biriktirmeye çalışırlar. Birikim yapmak çok kısa bir sürede tamamlanamadığından ve insanlar ev sahibi olmak için sabırsızlandığından çözüm konut kredilerinde aranmaktadır. Özellikle Mortgage Yasası çıktıktan sonra konut kredisi ile ev alan kişi sayısında çok fazla miktarda artış yaşanmıştır. Peki, Mortgage nedir? Mortgage, satın alınmak istenen malın teminat verilerek karşılığında kredi alınmasıdır. Ülkemizde konut kredileri için çıkartılan Mortgage Yasası sayesinde pek çok insan ev sahibi olmuş ve olmaya da devam etmektedir. Ekonominin ve bankacılık sektörünün gelişmesi sonucu düşen faiz oranları da yine konut kredileri sayesinde ev alan insan sayısının artmasına neden olmaktadır.

konut-kredisinin-mortgage-avantajlari

Mortgage’ın avantajları nelerdir?

Mortgage sistemi ile konut kredisi çekerek ev sahibi olan insanlar bazı avantajlardan da yararlanmaktadırlar. Bu avantajların başında vergi avantajı gelmektedir. Normalde bankalardan alınan tüm kredilerde ya da kredi kartlarında ödenen faizin yüzde 20’si kadar vergi ödenmektedir. Bunun yüzde 15’lik kısmı KKDF ve yüzde 5’lik kısmı BSMV’dir. Pek çok insan bu vergilerden haberdar değildir çünkü bu vergiler kredi faizinin içerisinde tahsil edilmekte ve müşteriler bunun sadece faiz olduğunu sanmaktadırlar. Örneğin, 10.000TL tüketici ya da ihtiyaç kredisi çektiniz ve toplamda 11.200TL olarak geri ödeyeceksiniz yani 1.200TL gibi bir faiz var. Bu rakamın aslında 1.000TL’si faizdir. Geri kalan 200TL’nin 150TL’si KKDF ve 50TL’si BSMV’dir. Genelde bu bilgi müşterilere verilmez ancak ödeme planlarında dikkat edilirse faiz ve vergiler ayrı ayrı gösterilmektedir. Mortgage avantajları arasında sayabileceğimiz bir diğer özellik de uzun vade ile kredi alınabilmesidir. Genelde 120 aya kadar vade yapılır. Hatta bazı bankalar konut kredileri için 30 yıla kadar çıkan vadeler yapmaktadırlar. Bir diğer avantajı ise düşük faizdir. Konut kredileri tüketici kredilerine göre daha uzun vade ile kullandırılsa da çok daha düşük faiz oranları ile kullandırılırlar. Bu da konut kredilerine olan ilginin artmasını sağlamaktadır.

konut-kredisinin-mortgage-avantajlari-nelerdir

Konut kredisi nasıl alınır, hangi işlemler bulunmaktadır?

Konut kredisi almanın elbette ki bazı şart ve prosedürleri bulunmaktadır. Öncelikle kredi çekebilmeniz için kredi notunuzun ve aylık gelirinizin yeterli olması gerekmektedir. Aynı evde yaşadığınız birinci derece akrabalarınızdan çalışanların da gelirleri sizin gelirinize eklenebilmektedir. Eğer bu şartlar tamamsa ilk yapmanız gereken satın alacağınız evi belirlemek ve tapu fotokopisi ile beraber kredi çekmek istediğiniz bankaya müracaat etmek. Kredi çekmeniz için bir problem yoksa banka ilk olarak satın alacağınız eve eksper ekiplerini yönlendirecek ve bir ekspertiz raporu hazırlanacaktır. Bu raporda yazan konut bedelinin yüzde 80’lik kısmı kredilendirilebilmekte ve kalan yüzde 20 müşteri, tarafından ödenmektedir. Satın alınacak ev üzerinde ipotek alınmasına engel durumlar olabilir. Bu bilgi tapu kayıtlarında bulunmaktadır ve ekspertiz raporunda da yazacaktır. Bu engel durumlar, evin başka bir bankadan ipotekli olması, herhangi bir vergi borcu sebebi ile şerh konmuş olması ya da mal sahibi tarafından satılamaması için şerh konmuş olması gibi durumlardır. Böyle bir ibare varsa öncelikle bunların tapu kaydından kaldırılması gerekmektedir. Ekspertiz işlemlerinden sonra müşteri ile banka arasında gerekli sözleşme ve evraklar imzalanır ve banka yetkilisi, müşteri ve konut satıcısı tapuya giderek konutun satışını ve ipotek işlemlerini tamamlarlar. Satış işlemi sonrası bankaya tekrar gidilerek kredi tutarı konut satıcısına ödenmekte ve işlemler tamamlanmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Acil Kredi En Kolay Nasıl Çekilir 2020 başlıklı makalemizde en iyi kredi kartı ve kredi kartı sorgulama hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.