Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Kredi Kullanım Şartları 2018

17.11.2016
451

Yaşadığımız dönemde artık neredeyse her insanın bir bankaya kredi ya da kredi kartı borcu bulunmaktadır. İnsanlar ceplerinde nakit taşımak yerine ceplerindeki kredi kartlarını kullanmakta ve neredeyse tüm ödemelerini banka aracılığı ile tamamlamaktadır. Küçük tutarlı alışverişlerde kredi kartının aktif olduğu gibi ev, araba gibi yüksek tutarlı ihtiyaçlarda da banka kredileri sahneye çıkmaktadır. Artık neredeyse tüm ev satışlarında bankalardan çekilen konu kredileri kullanılmakta ve bazı paraı olan insanlar bile ellerindeki nakit parayı tüketmemek için yine konut kredilerine başvurmaktadırlar. Kredi kullanımı adeta bir alışkanlık haline gelmiş olsada birçok insan, buna rağmen, bankaların kredilerdeki uygulamalarını ve şartlarını tam olarak bilmemektedirler.

Bankaların Kredilerdeki Şartları Ve Uygulamaları Nelerdir?

Bankaların bireysel müşterileri için temelde uyguladığı 3 farklı kredi türü vardır. Bunlar araç, konut ve ihtiyaç kredileridir. Bu kredilerden araç kredisi, sıfır ya da ikinci el bir araç alımında ve en fazla 48 ay vade olacak şekilde kullanılmaktadır. Kredi ile satın alınan araca banka tarafından rehin işlemi uygulanır. Hangi yaşa kadar olan araçlara kredi verileceğini bankalar kendisi belirlemektedir ve bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Konut kredisi ise adından da anlaşılacağı gibi bir konutun satın alınması esnasında kullanılmaktadır. Genelde 120 ay vade uygulanır ancak bazı bankalar daha yüksek miktarda da vadelendirme yapmaktadırlar. Konut kredisi genelde bankaların kullandırdığı en uygun kredidir ve burada da satın alınan eve banka tarafından ipotek işlemi uygulanır. Bankaya olan borç miktarı tamamen ödenmeden ipoteğin kaldırılması söz konusu değildir. İhtiyaç kredileri ise kişilerin düşük tutarlı ihtiyaçları için kullandığı kredilerdir. Bu kredilerde en fazla 48 ay vade uygulanmakta ve nadiren de olsa kefalet istenebilmektedir. Kredi çekmeye karar veren bir kişi bankaya gittiğinde “kredi şartları neler” diye sorduğunda hemen hemen tüm bankalardan aynı cevabı alacaktır. Bankaların kedi şartları; kredi çekebilmek için yeterli bir kredi notu, aylık ödemelerin yapılabilmesi için yeterli bir gelir ve aktif bir SGK kaydıdır. Kredi notu miktarı ve kişinin SGK kayıt süresi bankadan bankaya değişebilmektedir. Hatta bazı bankalar uzun süredir çalıştığı ve problem yaşamadığı bazı müşterilerine SGK şartı aramadan kredi verebilmektedir. Gelir bilgisinde de aynı durum söz konusudur. Pek çok banka kendi belirlediği bir kredi notu barajını geçen müşterilerinden gelir belgesi talep etmemekte ve sadece kimlik fotokopisi ile kredi imkanı sunabilmektedir.

Kredi Kullanım Şartları 2018

Kredi Başvurumu Nereden Ve Nasıl Yapabilirim?

Kredi çekmek isteyen ve “kredi nasıl kullanılır” diye soran bir kişi, internet üzerinden istediği tüm bilgilere ulaşabilir ve yine internetten kredi başvurusu yapabilmektedir. Önceki dönemlerde kredi başvuruları sadece banka şubelerinde, birebir görüşme ile yapılabilmekteydi ancak son dönemlerde bankalar arası rekabetin ve teknolojik bazı gelişmelerin sonucunda işlemler son derece hızlandı ve kişiler kendi cep telefonundan, bankaların uygulamalarından bile kredi çekebilir hale geldiler. Bu uygulamalar sayesinde kişiler bankaya gitmeden, imzalanması gereken evrakları telefonları aracılığı ile onaylayarak kredi kullanabilmekte ve kredi tutarını yaklaşık 10 dk içerisinde hesaplarına geçirebilmekteler. Yine aynı şekilde, kullandıkları kredi tutarını gönderecekleri kişilerin hesaplarına ya da mal alımı yaptıkları firmalara da cep telefonu ya da internet üzerinden, üstelik çok düşük bir masraf ile EFT ya da havale yapabilmektedirler. Hatta birçok insan mal alımı esnasında, alışveriş yaptığı firmayı terketmeden cep telefonundan kredi işlemini tamamlayarak firmaya ödemesini göndermektedir. Bunun dışında yine banka şubelerinden de kredi başvurusu yapılmaya devam edilmektedir. Bu adım diğerlerine göre daha uzun sürmekte ve formalite gereği bazı sözleşmelere imza atılması gerektiğinden daha zahmetli olmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Kredi Başvurusu Neden Reddedilir 2020 (GÜNCEL) başlıklı makalemizde kredi başvuru red, kredi başvurusu ve Kredi başvurusu reddedilme nedenleri hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.