Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Kredide hayat sigortası nedir? Maliyeti ne kadardır?

23.11.2016
579

Bankalar artık hayatımızın bir parçası durumundalar. Günlük hayatımızda neredeyse tüm parasal işlemlerimizi bankalar aracılığı ile gerçekleştirmekteyiz. Artık tüm insanlar maaşlarını bir banka aracılığı ile aldıklarından düzenli yaptıkları tüm ödemeleri de bankalar üzerinden yapmaktalar. Örneğin, fatura ödemeleri, kira ödemeleri, özel okul taksiti, eft ve havale gibi birçok işlem hemen hemen herkesin yaptığı bankacılık işlemleri arasında sayılabilmektedir. Bu gibi işlemler dışında da banka müşteri ilişkilerinde zirve yapan en önemli konu, kredi kartı ve kredilerdir. Özellikle kredi kullanım sayısında son yıllarda çok fazla artış görülmektedir. Banka kredileri ile beraber hayatımıza giren bir diğer konu da hayat sigortalarıdır. Günümüzde artık bankalar tarafından da yapılan hayat sigortası kredisi olan tüm müşterilere uygulanmaktadır.

Hayat sigortası nedir? Ne işe yarar?

Bankalar tarafından yapılan hayat sigortaları hem bankanın hem de müşteri ve müşteri yakınlarının menfaatini korumak amacı ile yapılmaktadır. Normalde bankalara borcu olan bir müşteri vefat ettiğinde, devam eden tüm borcu kişinin mirasçılarına kalmaktadır. Bankalar, alacakları tutarı vefat eden mütşerinin varislerinden talep etmektedirler. Tabii ki bu tahsilat iki taraf için de sıkıntı yaratmaktadır. Bazı müşteri yakınları, borç miktarını kabul etmemekte ya da ödeyemeyeceklerini söylemektedirler. Bankalar da bu tür bir sıkıntı yaşamamak adına kredi çeken tüm müşterilerine zorunlu olarak hayat sigortası yapmaktadırlar. Bu yapılan sigorta bankaya elbette para da kazandırmaktadır ancak müşteri ve yakınlarına olan faydası da tartışılmaz. Çünkü bir kişi vefat ettiğinde geride bıraktığı ailesinin borcu ödeyecek gücü olmayabilir. Eğer hayat sigortası varsa bankalar sigortadan, vefat eden müşterinin borcunu tahsil etmekte ve hayat sigortasının teminat rakamından arta kalan tutar varsa onu da müşteri yakınlarına ödemektedirler. Bazı insanlar kredi çekerken bankaların yaptığı sigortalara teminat tutarını yüksek yazdırıp ailesine de ödenebilecek bir tutar oluşturmaktadırlar. Kredi çekim aşamasında bazı müşteriler hayat sigortasına itiraz etmekte ve yaptırmayı istememektedirler. Ancak hayat sigortasının prim ödemesi, kredi taksitlerinin içine dağıtılarak kredi kullanılırsa aylık ödemesi çok az bir miktar geleceği için kişiyi zora sokmayacaktır.

hayat sigortasi nedir

Hayat sigortası prim tutarı nasıl hesaplanır?

Hayat sigortası günümüzde tüm bankalar tarafından bütün kredilerde uygulanmaktadır. Özellikle konut kredisi gibi tutarı yüksek olan kredilerde hiçbir istisna gösterilmemektedir. Hayat sigortası avantajları düşünüldüğünde ödenecek olan prim tutarı oldukça düşük kalmaktadır. Hayat sigortasının prim tutarı bankadan bankaya göre değişebilse de ortalama her bir yıl için çekilen kredi tutarının yaklaşık olarak yüzde 7’si ile 10’u arası bir rakama denk gelmektedir. Örneğin, 5 bin TL 12 ay vade ile çekilen bir kredinin hayat sigortası ücreti yaklaşık olarak 40 – 50 TL aralığındadır. Müşteriler, hayat sigortası ücretini isterlerse aldıkları kredinin içinden düşürerek ödeyebilmekte, isterlerse 12 aya böldürüp taksitli bir şekilde ödeyebilmekte ve isterlerse çektikleri kredinin taksitlerinin içerisine eşit şekilde dağıtıp kredi taksitleri ile birlikte de ödeyebilmektedirler. Bu saydığımız yöntemlerden üçüncüsü oldukça faydalıdır. Çünkü kredi taksitlerine çok düşük bir miktar eklenmiş olduğundan hem müşteriyi yormayacak hem de hayat sigortasının ödemesi otomatik olarak gerçekleşmiş olacaktır. Birçok banka kredi kullanan müşterilerine hayat sigortası ile beraber ayrı bir ferdi kaza sigortası da yapmaktadırlar. Normalde bu sigorta zorunlu değildir ve müşteri kabul ederse uygulanabilir ancak bazı banka çalışanları müşterilerin bilgisizliğinden faydalanarak 2 ayrı sigorta yapıp tek bir poliçe yapılmış gibi göstermekte ve müşterinin haberi olmadan diğer sigortayı da işleme alabilmektediler. Bu sebeple kredi çekmeye giderken bu konuların iyi araştırılıp gidilmesinde fayda bulunmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Acil Kredi En Kolay Nasıl Çekilir 2020 başlıklı makalemizde en iyi kredi kartı ve kredi kartı sorgulama hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.