Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Uzun Vadeli Yatırım Her Zaman Kazandırır Mı?

21.11.2016
675

Para kazanmanın ne kadar zor olduğunu, iş hayatına atılan herkes birebir görmekte ve farkına varmaktadır. İnsanlar, yoğun çalışma şartları ve uzun süren mesailer sonucu kazandıkları parayı mantıklı bir şekilde kullanmak ve değerlendirmek hedefindedirler. Birikim yapmanın zor olduğu günümüzde, yapılan birikimi doğru değerlendirmek ve uzun süreli fayda sağlamak da önemli ve zor bir meseledir. İnsanların uzun süre çalışarak bin bir zorlukla biriktirdikleri mevduatlarını ve birikimlerini değerlendirmek için çok sayıda yöntem vardır ancak önemli olan, kişinin elindeki paraya göre, uzun süre ve yüksek kazancı sağlayan yöntemi seçmektir. Bu noktada da mevduat sahiplerinin aklına “vadeli yatırım kazandırır mı?” sorusu gelecektir. Bankaların vadeli mevduat hesapları, birikimlerin değerlendirilmesi için en önemli ve en iyi kazancı sağlayan yöntemlerden birisidir ve mevduat sahipleri tarafından da en çok tercih edilen yöntemdir.

Uzun Vadeli Yatırım Her Zaman Kazandırır Mı

Vadeli mevduat faiz oranları yüksek mi?

Bankaların vadeli mevduat hesapları en mantıklı yatırım araçlarından birisidir. En fazla kazandıran yöntem olmasa da kayıp riski olmadığı için en çok tercih edilen ve vazgeçilmeyen yatırım yöntemidir. Vadeli mevduat faiz oranları sürekli değişmektedir. Piyasa koşullarına göre değişen oranlar, bankalar arasında da değişkenlik gösterebilmektedirler. Bankalar vadeli yatırım faiz oranları belirlenirken, mevduat ihtiyaçlarına göre karar alırlar. Yani bir bankanın elinde bulundurduğu müşteri mevduatı düşük ise o banka vadeli mevduat için yeni müşterilere yüksek faiz sunmakta ve yeni müşteri kazanımı sağlamaya çalışmaktadır. Bankalar çok yüksek rakamlı mevduatlar yerine, çok sayıda düşük tutarlı mevduat müşterisini tercih etmektedirler. Bunun sebebi de yüksek rakamlı mevduatlar bankadan çıkış olduğunda bankayı zarara uğratmaktadır. Ancak küçük rakamlı para çıkışları çok fazla etkilememektedir. Bu sebeple de düşük mevduatlara yüksek faiz veren bankalar da bulunmaktadır.

Kısa vade mi yoksa uzun vade mi daha karlıdır?

Yatırım kararını bankaların vadeli mevduat hesaplarından yana kullanma konusunda karar veren kişilerin sorduğu ikinci bir soru da vadeli mevduat hesabı yatırım süresinin kısa mı yoksa uzun mu olması gerektiğidir. Genel olarak parasını uzun süre hesaptan geri çekmeyi ve kullanmayı düşünmeyen kişiler, uzun süreli vadeli mevduat hesaplarını tercih etmektedirler. Bankalar tarafından da her zaman olmasa bile uzun vadeli yatırım oranları daha yüksek tutulmaktadır. Çünkü kasalarında uzun süre kalacak olan parayı bankalar daha karlı kullanabilmektedir. Bu durumda da uzun vadeli yatırım hem bankalar için hem de müşteriler için daha karlı hale gelmektedir. Birçok banka tanışma faizi adı altında vadeli yatırım kampanyaları düzenlemektedirler. Bu kampanyada bankaların amacı kendisine yeni mevduat müşterisi çekmektir. Tanışma faizi diğer tüm mevduat faizlerinden daha yüksek olduğundan dolayı da bu kampanyada bankalar uzun süreli vade hakkı tanımamaktadırlar. Genel olarak 32 gün ile 61 gün aralığında vade hakkı verirler. Bazı müşteriler paralarına sürekli yüksek faiz almak için bankaların tanışma faizi kampanyalarını takip edip parasını her ay başka bir bankaya, tanışma faizi kampanyasına yatırmakta ve sürekli yüksek faiz oranından faydalanmaktadırlar. Bu karlılık oranını artırmak için mantıklı bir yöntem olmasına karşın uzun vadeli yatırıma göre zahmetlidir. Çünkü kişilerin her ay parasını çekip diğer bankaya taşıması gerekmektedir. Bu kampanyaların bir diğer püf notası da kampanyadan yararlanan müşterilerin 6 ay ile 1 sene arasında tekrar yararlanamayacak olmasıdır. Yani bir bankadan parasını çeken müşteri o bankanın belirttiği süre dolmadan parasını tekrar tanışma faizi kampanyası dahilinde vadeli hesaba yatıramamaktadırlar.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Vermenin 7 Avantajı 2020 başlıklı makalemizde Akıllı ödeme, elektronik ödeme ve otomatik ödeme hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.