Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

KOSGEB Nace Kodları 2020

18.01.2020
942

KOSGEB Nace Kodları

Nace Kodu Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması anlamına gelmektedir. Yani Nace kodu ne demek derseniz, iş yerlerini faaliyetlerine ya da tehlike durumlarına göre sınıflandıran bir kod sistemidir.  Ülkemizde 6’lı Kod olarak da bilinen bir sistemdir. Sınıflandırmanın konusunun değişmesinin sebebi kurumların kod sistemini kendi ihtiyaçlarına göre yönlendirmesidir. Örneğin; SGK için Nace kodu tehlike sınıflandırması olarak kullanılmaktadır. Bu sınıflandırmaya göre üç sınıf bulunmaktadır. Bunlar: Çok Tehlikeli, Tehlikeli ve Az Tehlikeli sınıflardır. Çok Tehlikeli olarak adlandırılan sınıf maden ve inşaat gibi tehlike sınıfına ait iş yerleridir. Tehlikeli olarak adlandırılan sınıf imalat ve kesim tarzı iş yerlerinin bulunduğu sınıftır. Az Tehlikeli olarak adlandırılan sınıf ise gıda ve büro tarzı iş yerlerini kapsamaktadır. SGK bunları Nace kodları ile belirler. Çalışanların bulunduğu iş yerinin tehlike sınıfına göre prim miktarı da değişmektedir. Bu sınıflandırma sayesinde prim miktarlarının yüzdesi belirlenir. Ayrıca tehlike sınıfına göre çalışacak iş güvenliği uzmanı belirlenmektedir. Çok Tehlikeli sınıfına ait iş yerlerinde A ve B sınıfı iş güvenliği uzmanı kullanılırken Tehlikeli ve Az Tehlikeli sınıfına ait iş yerlerinde A, B ve C sınıfı iş güvenlik uzmanı kullanılmaktadır. Bu kodları değiştirebilme ihtimaliniz bulunmaktadır. İTO ve SGK birimlerin dilekçe ile başvurduğunuz zaman tehlike sınıfınızın değişimi sağlanabilmektedir.

İLGİLİ KONU: KOSGEB Hibe Kredi Başvuru Şartları Değişti

KOSGEB Nace Kodu Nedir?

KOSGEB Nace kodu kullanımında dört sınıflandırmaya sahiptir. Bu sınıflandırma şöyledir:

  • Yüksek Teknolojili Sektörler
  • Orta – Yüksek Teknolojili Sektörler
  • Orta – Düşük Teknolojili Sektörler
  • Düşük Teknolojili Sektörler

KOSGEB böylece desteklediği sektörleri bir sınıflandırmaya ayırmış oluyor. Bu kodlamada bir üst kodunuz bir de ikili kodunuz oluyor. Üst kod iş yerinizin sektörünü belirler. Üst kodunuzu seçtikten sonra ikili kodunuzu seçiyorsunuz. İkili kod alt kategoridir. Yani iş yerinizin sektörde yaptığı işi seçmeniz gerekmektedir. 2020 Yılında kosgeb nace kodları yapılan düzenleme ile değişiklik yapılmamıştır.

Örnek:

KOSGEB Nace Rev.2 sınıflandırmasına göre,

“C” İmalat iş yerleri için üst koddur.

“11” İçeceklerin İmalatı için ikili koddur.

Ve şöyle devam eder:

11.0 İçecek imalatı

11.01 Alkollü içeceklerin damıtılması, arıtılması ve harmanlanması

11.02 Üzümden şarap imalatı

11.03 Elma şarabı ve diğer meyve şaraplarının imalatı

11.04 Diğer damıtılmamış mayalı içeceklerin imalatı

11.05 Bira imalatı

11.06 Malt imalatı

11.07 Alkolsüz içeceklerin imalatı; maden sularının ve diğer şişelenmiş suların üretim

KOSGEB Üst Kodları:

Üstte bahsetmiş olduğumuz KOSGEB üst kodları 14 tanedir. KOSGEB kendisi düzenli olarak KOSGEB Nace Kodları Listesi’ni yayınlamaktadır. Listelerde sektörlere ait üst ve ikili kodlar bulunmaktadır. Bu listelere göre üst kodlar:

  • B: Madencilik ve Taş Ocakçılığı
  • C: İmalat
  • D: Elektrik, Gaz, Buhar ve İklimlendirme Üretimi ve Dağıtımı
  • E: Su Temini; Kanalizasyon, Atık Yönetimi ve İyileştirme faaliyetleri
  • F: İnşaat
  • G: Toptan ve Perakende Ticaret, Motorlu Kara Taşıtlarının ve Motosikletlerin Onarımı
  • H: Ulaştırma ve Depolama
  • I: Konaklama ve Yiyecek Hizmetleri
  • J: Bilgi ve İletişim
  • K: Finansman ve Sigorta Faaliyetleri
  • M: Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler
  • N: İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri
  • R: Kültür, Sanat, Eğlence, Dinlence ve Spor; Kütüphane, Müze, Hayvanat bahçeleri…
  • S: Diğer Hizmetler; Kuru Temizleme, Kuaför, Cenaze İşlemleri vb.

KOSGEB Nace kodları desteklenmeyen sektör birimlerini içermez. Bu birimler:

  1. Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık Alanında: At benzeri hayvanların yetiştiriciliği, deniz balıkçılığı, balıkçılık, tütün benzeri ürün yetiştiriciliği, uyuşturucu yapımında kullanılan bitkilerin yetiştiriciliği vb.
  2. Perakende ve Toptancılık Alanında: Alkollü içki ve tütün ürünleri ticareti
  3. Yiyecek ve Konaklama Alanında: Barlar, meyhaneler, diskolar, kıraathaneler vb.
  4. İletişim ve Bilgi Sistemleri Alanında: Dizi ve sinema yapımı, müzik ve kaset yapımı vb.
  5. Sigorta ve Finansman Alanında: Hayat Sigortası, emeklilik, bankalar, fon yönetimi vb.
  6. Gayrimenkul Alanında: Ev acenteleri, konut yöneticiliği vb.
  7. Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler Alanında: Veterinerler, sürücü kurları, hukuk, destek eğitim veren yerler vb.
  8. Sağlık Alanında: Özel sağlık, diş, engelli ve yaşlı bakım evleri, çocuk bakım evleri vb.
  9. Kültür, Sanat, Eğlence, Dinlence ve Spor Alanında: Diskolar, tiyatrolar, spor tesisleri, kumarhaneler, eğlence parkları vb.

Sektörlerdeki isimleri ve kosgeb nace kodları listesini buradan Tıklayarak indirebilirsiniz. Eksik nace kodları olması durumunda yorum alanından yorum yaparak kazabilirsiniz.

KOSGEB Kayıt ve Nace Kodu Değiştirme:

KOSGEB desteklerinden yararlanmak istiyorsanız öncelikle KOSGEB veri tabanına kayıt olmalısınız. İnternet üzerinden kayıt olabilirsiniz. Kayıt sırasında bir form dolduruyorsunuz. Bu formda öncelikle iş yeri adınızı, statüsünü (Limited, şahıs, anonim vb.), vergi bilgilerinizi (Şehir, vergi numarası vb.) ve sicil numaralarınızı belirtiyorsunuz. Sonra faaliyet kodunuzu seçiyorsunuz yani Nace kodunuzu seçiyorsunuz. İlk önce Nace üst kodunuzu seçiyorsunuz. Yukarıda belirttiğimiz sektörlerden birini seçtikten sonra ikili kodunuzu seçmeniz gerekiyor. Üst kodda seçtiğiniz sektöre göre alt kategoriler listeleniyor ve faaliyet gösterdiğiniz alanı seçiyorsunuz. İkili kod olarak en az bir tane en fazla üç tane kategori seçebilirsiniz. İletişim bilgilerinizi girip bilgileri doğru beyan ettiğinizi kabul eden kutucuğu seçiyorsunuz. Sonra kayıt diyorsunuz.

Eğer bir sorunla karşılaşırsanız ve KOSGEB Nace kodları değiştirmek isterseniz KOSGEB’in sitesinde bulunan “Destek” kısmına belirttiğiniz kullanıcı adı ve şifrenizle girebilir ve bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz. Kullanıcı adı ve şifreniz kayıt olduğunuz zaman girdiğiniz e-posta adresine gönderilecektir.

KOSGEB Nace kodları 2020 listesi KOSGEB sitelesinde yüklenmiş olarak bulunmaktadır. Listede iş yerinizin sektörüne göre Nace kodunuzu kontrol edebilir ve desteklenen sektör birimlerine bağlı olup olmadığına bakabilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Kosgeb Danışmanlık Ücretleri 2020 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar