Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Kosgeb Parayı Ne Zaman Nasıl Veriyor 2020

20.01.2020
1.003

Kosgeb Nedir?

Kosgeb, kelime anlamı olarak Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın kısaltılmış halidir. Kosgeb kredisi ise bu kurum tarafından verilen kredi türüdür. İş yeri açmayı düşünen girişimci kişiler, KOSGEB adlı kuruma müracaat edebilir ve bu kurum aracılığı ile kişiye özel teşvik ve kredilerden faydalanabilir. Peki kosgeb parayı ne zaman nasıl veriyor, Diyelim ki bir iş yeri açma planınız var. Ya da iş yerinizi büyütmek, yükseltmek istiyorsunuz. Bu tür işlemler yüksek maliyetli olduğu için her hangi bir yerden finansman edinmek zorundasınız. KOSGEB kredisi, bu tür ihtiyaç problemlerini büyük ölçüde ortadan kaldırmaktadır.

Kosgeb Parayı Ne Zaman Nasıl Veriyor?

KOSGEB, birçok kurumu desteklemektedir. Desteklemediği kurumları da bir sonraki adımda bahsedeceğiz. KOSGEB Kurumu, desteklediği sektörlere tam olarak 50.000 TL hibe kredi vermektedir. Hibe kredi ise, kelime anlamı itibariyle geri ödemesiz kredi demektir. Sadece 50.000 TL ile sınırlı kalmayıp, 100.000 TL de faizsiz kredi vermektedir. Bu 100.000 TL’lik kredi diğerinden farklı olarak geri ödenmek şartıyla verilmektedir. Fakat sıfır faizli bir şekilde geri alınmaktadır. Bu yüzden tüm banka kredilerinden daha kolay ödenme şekline sahiptir. Kosgeb parayı ne zaman nasıl veriyor diye merak edenler içinde öncelikle hangi sektörlere veriyor onu bilmek lazım

KOSGEB Hangi Sektörlere Kredi Vermez?

KOSGEB birbirlerinden farklı sektörlere kredi imkânı sağlamaktadır. Kredi imkânı sağladığı kadar, kredi çıkmayan sektörler de vardır. Bunlar; otobüs ve benzeri firma kurmak isteyenler için otobüs kredisi talebinde bulunanlar, emlakçılık sektöründe çalışanlar, alkollü mekân işleten yerlerdir. Ayrıca KOSGEB hayvan bakımı yapmayı düşünen kişilere, hayvan alımı için kredi vermemektedir. Ek olarak araba kiralama şirketi açmak isteyen kişilere de arabaların alınması için kredi vermemektedir. Bu çeşitlilik sayesinde bu kurumun kredi imkânı sağladığı sektör sayısı oldukça azalmıştır.

KOSGEB Kredisi Alabilmek İçin Ne Yapılmalı?

KOSGEB Kurumu aracılığıyla ihtiyaç veya diğer adıyla destek kredisi alabilmek için üzerinde durulan tek şart eğitime katılmış olmaktır. Bu eğitim, KOSGEB tarafından Girişimcilik Eğitimi adı altında verilmektedir. 2016 yılından önce yaklaşık 70 saat süren bu eğitim süresi, 2016 yılında tam olarak 32 saate düşürülmüştür. Yeni haliyle 32 saatlik bu Girişimcilik Eğitimini tamamlayan kişilere sertifikaları verilmektedir. Bu sertifika sayesinde de kişiler kredi için KOSGEB’e başvuruda bulunabilirler. Bunları yaptıktan sonra aklınızda kosgeb parayı ne zaman nasıl veriyor sorusunu aklımızdan atmış bulunuyoruz.

Parası Olmayan Kişiler İş Yeri Açmak İçin KOSGEB’ten Kredi Alabilir mi?

KOSGEB, anlamı itibariyle işletmeleri destekleme ve geliştirme kurumudur. İsminden de anlaşılacağı üzere, KOSGEB sıfır sermaye ile iş yeri açmak isteyen kişilere kredi veya hibe kredi imkânı sağlamamaktadır. KOSGEB, sadece iş yeri açacak kişileri desteklemeyi ve geliştirmeyi amaçlamıştır.

KOSGEB Kurumunun Sağladığı Destek Neye Göre Değişiklik Göstermektedir?

KOSGEB Kurumu, bölgelere göre kredi imkânlarını farklılaştırmaktadır. Bölge farkına ek olarak, kadın ve erkeklerde de fark görülmektedir. Kadınlarda %90 destek sağlanmakta, erkeklere ise %70 destek sağlanmaktadır. Bu sayede kadın girişimciler devlet tarafından daha çok desteklenmiştir. KOSGEB’ten alınan kredi veya hibe kredi farklı koşullarda kişiye ulaştırılabilir. Girişimci isterse bu para kendi hesabına yatırılır. Dilerse de nakit olarak girişimcinin kendisine teslim edilir.

KOSGEB cinsiyete göre destek farkı sağlamakla birlikte, kişilerin maddi durumlarına göre de kredilerde çeşitlilik göstermektedir. Hibe olarak verilen kredi, ufak çaplı sermayesi olan veya iş yerini büyütmeyi amaçlayan herkese verilmektedir. Fakat 100.000 TL olarak bahsettiğimiz geri ödemeli kredi, bazı farklılıklar göstermektedir.

100.000 TL kredisi, KOSGEB kurumunun her ne kadar bankalarla alakası olmasa da kişinin kredi notuna göre etkilenmektedir. KOSGEB, bu krediyi almak isteyen kişilerden bir teminat mektubu istemektedir. Bu teminat mektubu bankalardan alınabildiği gibi kredi garanti fonlarından da alınabilmektedir.

Kişinin her hangi bir bankaya kredi borcu, kredi kartı borcu gibi bazı borçları varsa banka tarafından kişiye teminat mektubu genellikle verilmemektedir. Bu tür borcu olan kişiler, KOSGEB tarafından sağlanan 100.000 TL’lik sıfır faizli ödenen krediyi kaybetmektedir. Fakat bu durumu ortadan kaldırmayı amaçlayan bazı kurumlar kurulmuştur. Bu kurumlardan birisi de az önce bahsettiğimiz gibi kredi garanti fonudur. Bankalardan teminat mektubu alamayan kişiler bu kuruma başvurabilmektedirler. KOSGEB adlı kurum da bu fona ortak olduğu için, kredi garanti fonu girişimcinin başvurusunu uygun görmesi halinde teminat mektubu verilir. Teminat mektubu bankalar yoluyla veya kredi garanti fonu yoluyla alındıktan sonra KOSGEB’e gidilip kredi için gerekli işlemler yapılmaktadır.

KOSGEB, işletmelere yüklü miktarda maddi destek sağlamaktadır. Fakat bu destek kontrolsüz bir şekilde yapılmamaktadır. Hibe kredi veya normal geri ödemeli kredi alan işletmeler, KOSGEB tarafından tam olarak 3 yıl denetlenmektedir. Bu 3 yıl içerisinde kredi alan hiç bir kurum normal sebeplerle iş yerini kapatamaz. İflas gibi durumlarda bazı anlaşmalar ve belgeler sayesinde bu yükümlülük ortadan kalkmaktadır.

İş yerimizi açtık diyelim. KOSGEB kredi sayesinde alınan malzemeler asla satılamamaktadır. Ya da bu malzemeler her hangi bir kötü niyetli davranış için kullanılamamaktadır. Kullanıldığı ve KOSGEB denetçileri tarafından fark edildiği takdirde girişimciye verilmiş olan toplam kredi tutarı yüksek faizli haliyle birlikte geri alınmaktadır. Bu faizli kredinin de belirli bir süre içerisinde ödenmemesi halinde girişimci için icra yoluna gidilmektedir.

KOSGEB, normalde genel olarak iş yerini büyütmeyi seçenlere destek vermemeyi tercih etmektedir. Bu kurumun genel amacı yeni iş yerlerinin açılmasını sağlamaktadır. Bu yüzden yeni iş yerinin açılmasını sağlayan girişimciler tam anlamıyla desteklenmektedir. Bu destekten faydalanmak isteyen iş yeri sahipleri ise, mevcut iş yerlerini kapatıp yeni bir iş kurup bu imkânlardan faydalanabilmektedir. Ya da kişinin kendisine ait olan bir işletmeyi şirkete dönüştüren kişiler de KOSGEB kurumunun sağladığı imkânlardan faydalanabilmektedirler.

KOSGEB Kredisi Nereden Alınır?

KOSGEB kredisi tamamen devletin sağladığı bir imkândır. Bu kredi bankalar yoluyla alınmamaktadır. Bizzat bu kurum tarafından girişimcilere verilmektedir. Bankaların girişimcilere sağladığı iş kurma kredileri tamamen farklıdır. KOSGEB kredisiyle karıştırılmamasında fayda vardır. Kriterleri uygun kişiler krediyi rahat bir şekilde kullanabilir peki kosgeb parayı ne zaman nasıl veriyor merak ediyorsanız yazımızı detaylı bir şekilde okuyunuz.

KOSGEB sadece iş yerlerini desteklemekle kalmayıp, yüksek değer taşıyan makine imalatlarında da kişilere yardımcı olmaktadır. Farklı ve önemli bir buluş yapan kişilere de bu kurum tarafından kredi imkânı sunulmaktadır.

KOSGEB Kredisi Ne Zaman Ödenmektedir?

Kurumun sağladığı kredi, alındıktan tam 2 yıl sonra geri ödenmeye başlamıştır. Bu kredi ödeme işlemi ise kurum tarafından 8 eşit taksite bölünmüş haldedir. Her 3 ayda bir bu kredinin taksitleri ödenmektedir. Ayrıca KOSGEB, iş yeri açmalarda veya makine üretimlerinde kredi imkânı sağladığı gibi farklı giderleri de karşılamaktadır. Reklam giderlerinin yarısını karşılamakla birlikte, çalışan maaşlarını da karşılayabilmektedir. Lisans mezunu olan çalışanların maaşı yaklaşık 20 ay kadar KOSGEB tarafından karşılanmaktadır.

Bahsettiğimiz gibi KOSGEB kredisinin alınabilmesi için öncelikle Girişimcilik Eğitimine katılmak ve bu 32 saatlik eğitimi bitirmek gerekmektedir. Bu eğitim, Türkiye’nin dört bir yanındaki kurumlarda verilmektedir. Örnek olarak İstanbul ilinde alınmış olan bir kurs sertifikası ile girişimciler iş yerini açmayı düşündükleri her hangi bir ilde kredi başvurusu yapabilmektedir. Bu sayede girişimciler açısından da büyük kolaylıklar sağlanmaktadır. Banka kredilerine oranla çokça tercih edilen KOSGEB hibe ve geri ödemeli kredi sayesinde gün geçtikçe yeni iş yerleri açılmakta ve istihdam devlet aracılığı ile arttırılmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Kosgeb Danışmanlık Ücretleri 2020 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.