Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Trafik Sigortası Karşı Tarafın Hasarının Ne Kadarını Öder

20.07.2018
764

Zorunlu trafik sigortası bir başka ifade ile karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası olarak belirtiliyor. Bu sigorta türü trafikte bulunan tüm araçların zorunlu olarak yaptırması gereken sigorta çeşitlerinden birisi olarak ön plana çıkıyor. Yasalar ile birlikte bu sigortasının yaptırılması zorunlu bir hale getirilmiş olsa da Türkiye’de bulunan birçok aracın hala bu sigortayı yaptırmamış olduğu belirtiliyor. Hala toplam araçların % 60’lık oranının bu sigortadan yararlanmadığı belirtiliyor. Büyük bir çoğunluğun bu sigortayı hala yaptırmamış olmasına rağmen bu sigortanın oldukça önemli olduğu biliniyor. Trafik sigortası genel anlam itibari ile araç sürücülerinin yaşamış oldukları bir kaza sırasında araçlarının değil, karşı aracın sürücüsünün tüm hasarlarını karşılayan bir sigorta türü olarak ön plana çıkıyor. Bu sigortanın trafik sigortası ödemesi için sigorta sahibinin kusursuz olması gerekiyor. Aynı zamanda kusursuz olmaları şartı ile karşı araçta bulunan sürücünün ya da üçüncü şahısların ölümü durumunda oluşabilecek tüm tazminatları ödemesi açısından araç sürücüleri için trafik sigortasının çok büyük önemi ortaya çıkıyor. Trafik sigortası bu tanımı itibari ile toplumsal sorumluluğu üstlendiği de bilinen bir gerçek olarak ortaya çıkıyor.

Trafik Sigortasının Sağlamış Olduğu Güvenceler

Trafik sigortasından yararlanmak için öncelikle hasar belirleme işlemleri yapıldıktan sonra kişi başına ortaya çıkan ölüm ve tüm tedavi tutarları, kaza başına meydana gelebilecek tüm hasarlar gibi durumlarda trafik sigortası ödemesi gerçekleşiyor. Bu nedenle bu tür istenmeyen kaza durumları söz konusu olduğunda trafik sigortası hasar belirleme durumu oldukça büyük bir önem arz ediyor. Bu hasarların tutanak altına alınması, fotoğraflarının çekilmesi ve kusurluluk durumu gibi durumlar trafik sigortasını yapan sigorta firmaları tarafından değerlendirilerek genel mevzuatlara göre ödeme işlemleri gerçekleştiriliyor. Trafik sigortası ile ilgili detaylı bir araştırma yapan birçok kişinin sormuş olduğu en sık sorulardan birisi de trafik sigortası karşı tarafın hasarının ne kadarını öder sorusu olarak dikkat çekiyor. Bu nedenle hasarın ne kadarı ödenir ödeneceği konusunda kusurluluk durumu büyük bir belirleyici oluyor. Trafik sigortasının sigorta sahiplerine hangi güvenceleri vereceği konusunda belirleyici makam olarak hazine müsteşarlığı ön plana çıkıyor. Mevcut olan tüm sigorta şirketleri hazine müsteşarlığının kurallarına uygun olarak hareket etmek zorundadır.

Kaza Durumunda Yapılacak İşler Nelerdir?

Bir kaza durumunda ilk yapılması gereken iş, sigorta sahibinin zaman geçirmeden sigorta şirketine bilgi vermesi olmalıdır. Sigorta şirketlerinin hemen hemen hepsinin 7/24 acil durumlarda hızlı iletişim kurabilmek için kullanmış oldukları telefon numaraları söz konusudur. Bu firmalara ait telefon numaraları 444 ve 0850 ile başlayan telefon numaraları bulunuyor. Bu numaralar kurumsal bir numara olmasından dolayı günün herhangi bir saatinde arandığı zaman mutlaka muhatap bulunabilecek numaralar olarak ön plana çıkıyor. Araç ve sigorta sahipleri bir kaza durumunda sigorta firmasına bilgi vermesi durumunda sigorta firması acil bir şekilde işlemlere başlayarak araç ve sigorta sahibi ile ilgili bir dosya açar. Sigorta sahibinin iletişime geçmesi ile birlikte sigorta firması sigorta sahibine yapmaları gereken konular ile ilgili bilgi ve belgeleri sunar ve işlemleri hızlandırır. Bu işlemden sonra sigorta firması kaza ve kusur durumunu belirlemesi için bir eksper belirler. Eksper zaman geçirmeden kaza olan bölgeye gelerek kazanın durumunu sürücüler arasındaki kusur durumunu rapor haline getirerek ilgili sigorta firmasına gerekli bilgiler belge olarak sunar. Araç ve sigorta sahiplerinin bireysel olarak kendileri eksper belirleme hakları vardır ancak bu durumda da eksper hizmet bedelini de araç ve sigorta sahiplerinin ödemesi gerekiyor.

İLGİLİ KONU : Kasko Sigortası Karşı Tarafın Masrafını Öder mi

Hasar Durumunda İstenen Belgeler

Eğer bir kaza neticesinde bir ölüm olayı meydana gelmiş ise bu durumda ihbarlar yazılı olarak yerine getiriliyor. Bu belgenin eki olarak da kaza tespit tutanağı da sunulması gerekiyor. Kaza tespit tutanaklarında sürücülerin kusur oranları belirtiliyor. Kaza tutanakları haricinde aynı zamanda defin ruhsatı, veraset ilamı, ölen kişinin ne iş yaptığına dair belge, nüfus kayıt örneği, aylık gelirleri gösteren belge, icra emri, mahkeme kararı ve ödeme makbuzu gibi belgeler de isteniyor. Eğer ki kaza sonrasında taraflarda sürekli sakatlık durumu söz konusu olmuş ise bu durumda ölüm olayında olduğu gibi yazılı ihbar şeklinde sunulması gerekiyor. Yazının ekinde ölüm durumunda olduğu gibi kaza tespit tutanağı da bulundurulmalıdır. Bu belgelerin yanı sıra tam teşekküllü devlet hastanesinden alınan ve sakatlık durumunu gösteren sağlık kurulu raporunun da gönderilmesi gerekiyor.

Eğer ki kaza durumunda sadece araçlarda hasar durumu söz konusu ise yani ölüm ve sakatlık yok ise durum yine yazılı olarak sigorta firmasına bildirilir. Yazının ekinde diğer durumlarda olduğu gibi kaza tespit tutanağı yine gönderilir. Bu belgelerin arasında araç sahiplerinin alkollü olup olmadığını tespit etmek için alkol durum raporu da sunulmalıdır. Aynı zamanda hasar gören araca ait ruhsat ve sürücü ehliyeti de sigorta firmasının istemiş olduğu diğer evraklar arasında yer alıyor. Tüm bu belgeler temin edildikten sonra sigorta firmaları gerekli işlemleri başlatıyor.

Bir önceki yazımız olan Konut Deprem Sigortası Zorunlu Mudur 2020 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.