Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Kasko Sigortası Bildirim Formu

17.11.2017
617

Araç sigortalatma işlemi, kişinin aynî haklarından olan taşıtının olası bir zarara uğraması halinde bu zararın sigorta acentası güvencesiyle karşılanması anlamına gelmektedir. Bu durum tıpkı insanların sigorta işlemlerine benzetilebilir. Nasıl ki insanların sağlık, eğitim ve diğer haklarına karşı sigortalılık esas ise aynı şekilde araçta herhangi bir nedenle meydana gelebilecek trafik kazası, yangın, deprem ve diğer doğal afetler ile hırsızlık gibi yağmalara karşı kişinin menfaatlerini sıkı sıkıya koruyan bir resmî işlemdir. Bu işlem sayesinde kişinin aracında meydana gelebilecek bütün zararları sigorta acentasının karşılayacağı akdini vermesiyle kişi ve acente arasında bir sözleşmeye gidilmektedir. Bu sözleşmenin yazılı haline poliçe denmektedir. Poliçe tamamen kıymetli evraklar arasında yer alır. Poliçede sigortalanacak araca ait birtakım bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler aracın başlı başına bir bildirim formu özelliğini oluşturmaktadır.

Kasko sigortası, aracın gerek bireysel gerekse irade dışı zarar görmesi halinde bu zararının tazmin edilmesi olarak da bir başka şekilde özetlenebilir. Bu haliyle kasko sigortası son derece önemli bir hukuki güvence teminatı demektir.

KASKO SİGORTASININ KAPSADIĞI ALANLAR

Araç her ne şekilde olursa olsun, sigorta acentası tarafından zararları tazmin edilerek sigorta kapsamına dahil midir? Hayır. Kasıtlı olmamak kaydıyla ve irade dışında gerçekleşen durumlarda sigorta devreye girer. Bu da hakların kullanılırken subjektif iyi niyet kuralları olarak hukukun özel hukuk alanında düzenlemiş olduğu işlemlerin arasında gelmektedir. Kasgo sigortası nedir konusunda özellikle yeni araç sahibi olacaklar bu konuda bilgilendirilmeli ve gereken bilgilerle kaskolatmayı düşündükleri araçlarının kasko sigortasının neleri kapsadığını bilmeleri kesinlikle mümkündür. Buna göre kasko sigortasının kapsadığı alanları şu şekilde belirlemek mümkün olmaktadır:

-Ferdî kazalara karşı teminat

-Deprem, yangın, sel ve taşkın gibi doğal afetler

-Hırsızlık, kaçakçılığa maruz kalma gibi yağmalara karşı teminat

-Poliçede belirtildiği surette yurt dışındaki zararlara karşı tazminat

-Enflasyon değerlerine karşı teminat gibi önde gelen ve gayet de geniş bir alanı kapsayan bir unsur olarak karşımıza çıkar.

MOTORLU TAŞITLAR BİLDİRİM FORMU

MTV yani motorlu taşıtlar vergisi Gelir İdaresi Başkanlığı’nca düzenli olarak her yıl güncellenen motorlu taşı kullanıcılarının ödemekle yükümlü oldukları vergilendirmeyi ifade etmektedir. Bu vergilendirmeler motorlu taşıt kullanıcılarının kullandıkları kamuoyuna ait yol, köprü, tünel gibi geçitlerin kullanımına dair ödedikleri şerefe vergisi kapsamına girmektedir. Bu nedenle her yıl GİB tarafından güncellenerek düzenlenir. Düzenlemeye göre her model ve marka tipine göre asgari olarak belirlenen bir değer listesi bulunmaktadır. Kişinin ödemekle yükümlü olduğu yıllık motorlu taşıt vergisine MTV ve bu işlemin resmiyete dökümüne sigorta bildirim formu nedir denir. Her motorlu taşıt sahibi bu bildirim formunun içeriğini tam ve eksiksiz olarak doldurarak vergi borcunu en yakın vergi dairesine ödeyebileceği gibi internet bankacılığı yöntemleriyle de borcunu ödeyebilmektedir. Her ne şekilde olursa olsun kasko bedelinin zamanında ödenmemesi durumlarına karşı vergi bedeline ek ücretlendirmeler yapılandırılabilmektedir. Bir kasko bildirim formunun içeriği nelerden oluşmaktadır. Bu konu hakkında da detaylı bilgiler vermek gerekir.

Motorlu Tasitlar Bildirim Formu

KASKO BİLDİRİM FORMUNUN İÇERİĞİ

Kaskolu araç sahiplerinin kasko sigorta ödemesi sürecinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sürekli olarak güncellenen bildirim formunda şu içerikler bulunmaktadır.

  1. MÜKELLEF BİLGİLERİ

Mükellef bilgileri, taşıt sahibini ifade etmektedir. Bu alanda taşıt sahibi kişi mükellef olduğu taşıtının her türlü hak ve cezalarına karşı sorumluluğu kabul ettiğini beyan etmektedir. Böylelikle bu beyanat dahilinde mükellef olarak taşıt sahibi olarak birinci kişi konumunda olmaktadır. Bu alanda;

-Adı/Soyadı

-T.C. kimlik numarası/Vergi kimlik numarası

-Unvanı ve ikametgah adresi bilgileri bulunmaktadır. Bu bilgiler mükellefin tam ve eksiksiz olarak doldurması zorunlu alanlardır. Bu alanlarda herhangi bir değişiklik olması halinde durum bildirimi yapılmalıdır.

  1. TAŞIT BİLGİLERİ

Mükellefin taşıtına ait bilgilerinin yer aldığı bu alan ise bireyin taşıtın ait birtakım bilgiler sunmaktadır. Bu alanda;

-Tescil tarihi

-Plaka numarası

-Markası

-Modeli

-Cinsi

-Tipi

-Silindir hacmi

-Motor numarası

-Şasi numarası

-Araç kodu alanları bulunmaktadır.

Bu alanlar mükellefin yıllık ödeyeceği taşıt vergisinin net miktarını belirlemede son derece önemlidir.

 

  1. YETKİLİ SİGORTA ACENTESİ BİLGİLERİ

Araç sahibinin kasko hasarsızlık işlemlerini gerçekleştirdiği sigorta acentesine ait bilgileri içeren alandır. Bu alanda;

* Yetkili sigorta acentesinin adı, soyadı ve unvanı

* Vergi kimlik numarası

* Birlik sicil numarası

* Acente numarası

* Adresi

* Bildirim düzenlenme tarihi bilgileri yer almaktadır.

Bu alanlar doldurulduktan sonra karşılıklı olarak hem mükellef hem de yetkili sigorta acentesine ait ıslak imza ile akit tamamlanır. Böylelikle bildirim formu tamamlanarak MTV ve kasko sürecine dair tüm resmî işlemler tamamlanmış olunarak yerine getirilir. Yerine getirilen tüm bu işlemler sonrasında da bireyin aracında oluşacak herhangi bir zarara karşı bütün hakları güvence altına alınmış demektir. Bu da söz konusu süreçte kişilerin araçlarının bütün sigorta haklarından tamamen yararlanmalarını sağlar. Böylelikle bütün araç zararlarının tazmininin giderilmesinde ekonomik olarak bir tedbir almış olur.

Bir önceki yazımız olan Kasko Sigorta Bedeli Nasıl Belirlenir başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.