Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Kredi Kartı Harcamalarında Nelere Dikkat Edilmeli?

01.12.2016
441

Günümüzde neredeyse tek ödeme aracı olan kredi kartları artık insanların yanlarında nakit bulunsa dahi tercih edilen harcama aracı olarak dikkat çekiyor. Bundan on beş sene önceki dönemi ele alırsak insanlar –özellikle yaşlı kesim- kredi kartlarına çekince ile yaklaşırken artık neredeyse herkesin birden çok kredi kartı bulunmakta. Bu konuyu daha da somutlaştıracak olursak Bankalararası Kart Merkezi’nden (BKM) alınan 2016 Eylül verilerine göre 22 milyon vatandaş kredi kartı kullanıyor. Aynı noktada bu 22 milyon vatandaş ise 4.9 milyonu sanal kart olmak üzere yaklaşık 55 milyon adet kredi kartı kullanmakta. Basit bir oranlama yaptığımızda ise kredi kartı kullanan vatandaşların cebinde kişi başı ortalama 2.25 adet kredi kartı bulunuyor. Yani harcamalarda kredi kartlarına o kadar bağlı kalınıyor ki bir tane kredi kartı yetmemekle birlikte yetişkinler tedbir olarak ikinci kartı da cüzdanlarında bulunduruyorlar.

kredi-karti-harcamalari

Kredi Kartlarından Daha Çok Hangi Harcamalar Yapılıyor?

Az önce de bahsettiğimiz gibi artık kredi kartlarından yapılan harcamalar o kadar çeşitli ki her alanda vatandaşın hayatına girmiş vaziyette. Başta tüketim harcamaları olmak üzere, market, giyim, akaryakıt, kozmetik teknoloji gibi neredeyse tüm harcamalar buradan yapılıyor. Tabii böyle olunca yapılan harcama hacmi arttığı gibi bununla orantılı olarak borçlanma hacmi de artıyor. Aslında bakıldığı zaman kredi kartı birçok kişiye göre her anlamda daha güvenilir gözülüyor. Gerek riskli olduğu için nakit taşımak zorunda kalmamak gerekse harcamalarını buradan kolayca yapabiiyor olmak bu kartları daha cazip hale getiriyor. Fakat değinmek gereken önemli nokta ise tekrar etmek gerekirse bu sayede yapılan borçlanmalar. BKM’den alınan Eylül verilerine göre yalnızca Eylül ayında bile 35.6 milyar TL değerinde kişisel bazda kredi kartı harcaması yapılmıştır. Yine bunu da 22 milyon kullanıcı sayısına oranladığımızda kişi bazında yaklaşık olarak 1616 TL harcama yapıldığını söyleyebiliriz. Bu harcamalar doğrultusunda öte yandan borç rakamlarına bakıldığında ise karşımıza çıkan rakamlar hiç de iyimser gözükmüyor. 2016 Eylül sonuyla birlikte kişisel kredi kartı tutarı 82 milyar TL civarında. Bu rakamlar da yine kredi kartı kullanan kişi sayısına oranlandığında vatandaşların ortalama kişi başı 3727 TL borcu olduğu bilgisine ulaştırıyor.

Kredi Kartı Harcamalarında Nelere Dikkat Edilmeli

Kredi Kartı Kullanımlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mevcut durumda kredi kartı kullanımı bu kadar yaygınken haliyle kredi kartı kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusu da önem kazanıyor. Öncelikle şuna değinmek gerekiyor ki vatandaşlar kesinlikle çalıştıkları bankanın kredi kartı faiz oranlarını bilmelidirler. Zira sıkıntılar bu noktada başlıyor. Çoğu insan bırakın faiz oranlarını bilmeyi, bunun gibi bilinmesi gereken pek çok şeyi bilmiyor ve kartlarını bu şekilde kullanıyor.

Nakit Avans Çekme

Dikkat edilmesi gereken hususlardan belki de en önemlisi nakit çekme, taksitli kredi çekme konularıdır. Kredi kartının alışverişlerde kullanımıyla nakit avans çekme arasındaki farkın kesinlikle bilinmesi gerekmektedir. Pek çok insan genel anlamda harcamalarını kredi kartından yapsa da bazı zamanlarda acil nakit çekme ihtiyacı hissederek kullandıkları kartlardan nakit para çekiyorlar. Fakat nakit para çekimlerindeki kritlerleri bilmiyorlar. Bunları kısaca söyleyecek olursak, öncelikle nakit çekimlerde ve taksitli küçük ihtiyaç kredisi çekimlerinde, çekilen meblağa göre belli bir masraf bulunmaktadır. Onun dışında nakit çekim faizlerinin de olduğunu bilmekte yarar var. Özetleyecek olursak 10 liralık bir malı kredi kartından direkt olarak almak ile 10 lirayı kredi kartından çekip  nakit almak arasında belli bir miktar fark vardır.

Son olarak tekrar vurgulamak gerekirse kredi kartı kullanıcıları özellikle nakit çekim konusuna dikkat etmeli ve harcamalarını/nakit çekimlerini ona göre yapmalıdır. Aksi takdirde dönem sonu geldiğinde beklediğinden fazla borçla karşılaşabilir ve zor durumda kalabilirler.

Bir önceki yazımız olan Kredi Kartı Borcunu Ödeme Yöntemleri Nelerdir? başlıklı makalemizde Kredi Kartı Borç Ödeme Yöntemleri, Kredi Kartı Borcu Nasıl Ödenir ve kredi kartı ödemeleri hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.