Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Kasko Sigorta Bedeli Nedir

13.11.2017
518

Kasko, araçlar için yapılan sigortalardan bir tanesidir. Kasko sigortası ile sigorta ettiren kişiye ait taşıtın olası zararlarının karşılanması sağlanmaktadır. Araç ile ilgili olarak, araç sahibinin iradesi dışında oluşacak hasarların sigorta tarafından karşılanmasını sağlar. Kasko sigortası, sigorta ettiren kişinin aracının uğrayacağı zararı teminat altına almaktadır. Karşı tarafın zararlarını, hasarlarını teminat altına almaz. Yani kısaca kasko nedir sorusunun cevabı, araçla ilgili belli risklerin gerçekleşmesi durumunda oluşabilecek ziyanların finansal bir güvence ile teminat altına alınmasıdır.

Kasko sigortası, zorunlu trafik sigortası gibi zorunlu olan bir sigorta türü değildir. Tamamen isteğe bağlı olarak yapılmaktadır. Araç sahibinin oluşacak zararda bir kusurunun olmaması gereken hallerde geçerlidir. Yani aracın çalınması, yanması gibi durumlar için yapılır. Bunun dışında ek teminatlar ile sigorta kapsamı, sigorta şirketi ve şahıs arasında yapılabilmektedir.

Kasko Sigortası Süresi Ne Kadardır

Kasko sigortasının süresi ödemenin yapılması ve poliçenin çıkmasıyla başlamış olur. Sigorta bir yıllık olarak yapılmaktadır. Türkiye saati baz alınarak kasko saat on ikide başlar ve bir yıl sonra bitim günü yine aynı saatte biter. Sigorta ettiren şahıs, araca zarar verici bir durum olması halinde bunu beş işgünü içerisinde sigorta şirketine bildirmekle zorundadır. Bildirimin ardından rizikonun gerçekleşmesi halinde, sigorta şirketi hasar ile ilgili tüm belge ve bilgilerin kendisine ulaştırılmasının ardından geçen on beş günlük süre içerisinde hasar ve tazminat miktarı ile ilgili raporunu sigortalıya bildirmekle yükümlüdür.

Kasko Sigortasının Kapsamı Nedir?

Kasko sigortası, araç sahibinin direk kusurlu olmadığı durumlarla ilgilidir. Sigorta, çarpılma, çarpma, aracın yanması, çalınması gibi durumları içerir.

Kasko Sigortası Neden Önemlidir

Kullanılan araca kasko sigortası yapılarak olası riskler için güvence altına alınır. Böylelikle herhangi bir kaza, çalınma, yanma gibi olası durumlarda çıkan masraf sigorta şirketince teminat altına alınmış olur. Araçların en çok karşılaştıkları risk genellikle trafik kazası olmaktadır. Trafik kazalarının oranının yüksekliği düşünüldüğünde, kasko sigortası yaptırmanın önemi de ortaya çıkmış oluyor. Kasko sigortası, zorunlu trafik sigortasından farklıdır. Zorunlu trafik sigortası, devlet tarafından kanunla zorunlu hale getirilmiştir. Bu sigortayı yapmayan aracın trafiğe çıkması yasaklanmıştır. Ancak kasko sigortası tamamen kişinin isteğine bağlıdır. Her hangi bir kaza durumunda zor durumda kalınmaması için kasko yaptırılması oldukça önemlidir.

Kasko Sigortası Yaptırılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir

Kasko sigortası yaptırmadan önce, hangi kasko güvencelerine ihtiyaç olduğu tespit edilmelidir. Sigorta şirketi seçilirken, araçla ilgili ortaya çıkan hasar bedelini en kısa sürede ödeyen şirketin seçilmesinde fayda vardır. Kasko poliçesi hazırlatılırken araç ile ilgili bilgiler mutlaka kontrol edilmelidir. Özellikle aracın değeri, yeni araçlarda anahtar teslim bedeli, ikinci el araçlarda piyasa fiyatının ne olduğu gibi hususlar araştırılmalıdır. Kasko sigorta fiyatları belirlenirken, sigorta yapılan dönem içerisinde, herhangi bir hasara sebebiyet verilmemiş ve teminat alınmamışsa, bu durumda sigorta şirketinden hasarsızlık indirimi alınması önemli konulardan biridir.

Kasko Sigorta Bedeli Nasıl Hesaplanır

Kasko Sigorta Bedeli Nasıl Hesaplanır

Kasko sigortaları hesaplanırken, kasko bedeli nedir ile ilgili birçok soru akla gelmektedir. Kasko bedeli, araçla ilgili ve araç sahibi ile ilgili bilgiler önem arz etmektedir. Aracın model yılı, markası, aracın motor hacmi, araca daha sonra eklenmiş olan aksesuarlar, araç sahibinin ehliyet durumu ve ehliyet süresi, daha önce herhangi bir kazaya karışıp karışmadığı, yaşı, hangi mesleği yaptığı, aracın kayıtlı olduğu il gibi çokça faktör dikkate alınmaktadır. Tüm bu kriterler değerlendirildikten sonra en uygun kasko sigorta bedeli çıkarılmaktadır. Çıkarılan kasko sigortasının bedeli, sigorta şirketi ile araç sahibi arasında yapılacak anlaşma ile poliçe haline getirilir. Poliçe bedelleri, peşin ödenebileceği gibi, taksitler halinde de ödenebilir. Taksitli ödenmesi durumunda, ilk kasko primi taksitinin ödenmesini müteakip poliçe geçerlilik kazanmaktadır.

Kasko Sigortası ve Trafik Sigortası Arasında Ne Fark Vardır?

Ülkemizde her geçen yıl trafik kazalarının oranı giderek artış göstermektedir. Oluşan bu manzara karşısında araç sahipleri hem kendilerini ve hem de araçlarını güvence altına almak durumundadırlar. Bu aşamada, zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortası çok fazla karıştırılmaktadır. Kasko sigortası sürücünün sahip olduğu araçta maddi hasar meydana gelmesi durumunda bunu teminat altına alan bir sigorta biçimidir. Kaza anında sürücünün aracında meydana gelen bir hasar zorunlu trafik sigortası ile karşılanamaz. Bu nedenle zorunlu trafik sigortasının yanında mutlaka kasko sigortasının da yapılması oldukça önemlidir. Kasko sigortası isteği bağlıdır, ancak zorunlu trafik sigortası mecburidir. Zorunlu trafik sigortasının kapsamı bellidir ve belirli durumları içerir. Kasko sigortası isteğe bağlı olduğundan, araç sahibi istediği teminatları poliçeye ekleyebilmektedir.

Kasko Sigortası Kapsamı Dışında Kalan Hususlar Nelerdir?

Her hangi bir savaş, nükleer tehlike, güvenlik güçleri tarafından alınan karar ve önlemler, aracın ehliyete sahip olmayan kişilerin kullanması sonucunda hasara uğraması, alkol, uyuşturucu madde ve buna benzer maddelerin kullanılması sonucu araçta oluşan hasarlar, araç sahibinin yakınları tarafından verilen zararlar, aracın gerekli periyotlarda bakımlarının yapılmaması durumunda ortaya çıkan zararlar sigorta kapsamı dışındadır.

Bir önceki yazımız olan Kasko Sigortası Ana Teminatları Nelerdir başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.